Bij het gebruik van een Digital Audio Workstation (DAW) zoals Cubase, kom je wel eens wat zaken tekort. Hierna behandel ik kort een aantal software oplossingen die bruikbaar zijn.

1 – Hoe kan ik de audio van een YouTube film halen?

Dat kan door gebruik te maken van de  software van 4K Download. Op die website vind je een aantal gratis softwarepakketten om video’s met de audio te downloaden. Of alleen de audio.De audio file gebruik je dan weer als audio file in je DAW.

2 – Hoe kan ik de audio van bronnen in mijn PC opnemen?

Meestal is dat een wat complexer probleem om op te lossen.

Je kan de uitgang van de audio interface door lussen naar de ingang van de audio interface. Het geluid van een video speel je dan af naar de (stereo) line-out van de audio interface. De line-out verbind je met kabels naar de (stereo) ingang van de audio interface. In de DAW maak je in de Audio Set-up een bus met de doorgeluste ingang als (stereo) input. In de mixer van je DAW zet je eerst de Stereo Out op nul! (Anders heb je kans op rondzingen en kunnen je boxen overbelast raken.) Speel dan een video af en schuif de Input regelaars van de mixer langzaam omhoog totdat je voldoende en onvervormd signaal hebt. Daarna afspelen, opnemen en bewerken.
Let op dat je de doorlussing na het opnemen weer verwijderd! Rondzingen zit in een klein hoekje!

Ook bestaat er gratis software om de interne audio apparaten van de PC te beluisteren en door te sturen. Deze software wordt opgenomen als een audio device op de PC.
Deze software is te downloaden op de website van VB-Audio. Wel eerst goed de manual lezen. Deze software is goed om een opname te maken. Er lijkt me wat teveel wat latency te ontstaan en is er een lager output niveau. Daarom lijkt het me verstandig om na de opname terug te schakelen naar de directe in- een uitgangen van de audio interface.

3 – Ik heb een groot aantal sound samples hoe kan ik die eenvoudig beluisteren?

Ik heb zelf een sound library van meer dan 400 GigaByte. Ik gebruik momenteel de gratis sample manager/player van Resonic.
Ik ben in gesprek met de ontwikkelaars van ADSR over het oplossen van een aantal problemen in hun gratis sample manager/player.

 

Call Now Button